Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σοφία Κόλλια : Γεύσεις της Εύβοιας και νέες μαγείρισσες


Γράφει η Σοφία Κόλλια - Κάρυστος Sofiascomments

Με την ευκαιρία του blog για τις Γεύσεις της Εύβοιας, σκέφτομαι το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για μια νέα νοικοκυρά, η για τον οποιονδήποτε που θα ήθελε να ασχοληθεί με την κουζίνα γενικά,  να ακολουθήσει τα βήματα μιας συνταγής, να απορροφήσει ότι διαβάζει, η να τολμήσει να δημιουργήσει το δικό τους μαγειρικό κώδικα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να λογαριαστώ για μια καλή μαγείρισσα με την σωστή έννοια που δίνουμε στον όρο, ωστόσο όποτε χρειάζεται οι συνταγές με βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπη.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι νέοι και νέες ασχολούμενοι με τις κατσαρόλες για να χαίρονται πραγματικά τις δημιουργίες τους και να νιώθουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
Πρώτα από όλα, ξεκινάμε από τις πιο απλές και γρήγορες συνταγές, συνήθως με τις συμβουλές της μαμάς.
Ναι, καλά μου παιδιά!  Ακόμα και αν ποτέ μέχρι τώρα δεν έχετε ζητήσει τις συμβουλές της για κάτι, τώρα μπορείτε να της δώσετε αυτήν την χαρά. Άλλωστε, με τα φαγητά της μεγαλώσατε και σαν τα πιάτα της μαμάς, ως γνωστόν, δεν είναι κανένα άλλο.
Είναι οι μνήμες, είναι η νοσταλγία, είναι αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος που μαθαίνει μια νοικοκυρά να ευχαριστεί τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας προσαρμόζοντας τον τρόπο παρασκευής στα γούστα τους, ότι και άλλο ίσως είναι, η αλήθεια παραμένει η ίδια για τα πιάτα της μαμάς!
Αφού λοιπόν, μάθετε τα απλά και εύκολα, όπως πατάτες τηγανητές, πατάτες βραστές, πατάτες φούρνου, πατάτες πουρέ, θα περάσουμε στα ζυμαρικά.
Μακαρόνια σκέτα, μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. και πάει λέγοντας.
Τώρα ίσως μου πείτε, ότι αστειεύομαι. Και όμως, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
Το σημείο βρασμού, και μετά?
Μετά η γεύση ακόμα και των νερόβραστων ζυμαρικών αλλάζει σύμφωνα με το νερό που προσθέτετε  στην κατσαρόλα πριν τα σουρώσετε. Αν βάλετε πολύ θα χάσουν τελείως την γεύση τους, αν βάλετε λίγο, θα κολλήσουν μετά. Βλέπετε είναι το άμυλο που τα ενώνει.
Το άμυλο δημιουργεί την ίδια ανάγκη και στις τηγανητές πατάτες, γιαυτό τις κόβουμε μέσα σε μια λεκάνη νερό η μπόλ, ανάλογα την ποσότητα, αλλά δεν τις περνάμε πολλά νερά γιατί αν φύγει το άμυλο τελείως θα γίνουν άνοστες.
Το άμυλο που βγαίνει στο νερό που μαγειρεύονται τα μακαρόνια, είναι το καλύτερο για να πήξουν οι σάλτσες που δημιουργείτε για την μακαρονάδα σας .Για αυτό πριν το πετάξετε, φυλάξτε ένα ποτήρι να το προσθέσετε στην σάλτσα.
Αφού κάνετε τα πρώτα βήματα και νιώθετε πιο άνετα, δοκιμάστε το τι αρέσει σε εσάς και στους ανθρώπους που μοιράζεστε το τραπέζι σας.
Έτσι μπορείτε να δοκιμάστε τις συνταγές με η χωρίς ορισμένα υλικά, η να προσθέσετε αυτά που αρέσουν σε εσάς.
Παραδείγματος χάριν, το απλό και ταπεινό πιάτο , γίγαντες στο φούρνο, γίνονται πιο εντυπωσιακό αν προσθέσετε κολοκυθάκια και πράσο σε  ροδέλες και κόκκινη πιπεριά σε λεπτές κάθετες φετούλες, αρκεί βέβαια να σας αρέσει η γεύση που δίνει η πιπεριά.
Ακόμα στα  πιάτα της εποχής, όπως η φασολάδα, γίνονται πιο γλυκιά με λίγο πράσο.
Έχετε σκεφτεί να συνδυάσετε την κόκκινη σάλτσα με λεμόνι?
Και όμως, αν αποφασίσετε να φτιάξετε λαχανόριζο, προσθέστε στο τέλος ένα χυμό λεμονιού και ας είναι μαγειρεμένο με ντομάτα. Δίνει πραγματικά μια καταπληκτική γεύση.
Ένα άλλο πιάτο εποχής, είναι οι φακές. Έχετε δοκιμάσει να ρίξετε κομματάκια λουκάνικο και μικρούς κύβους πατάτας? Με την προσθήκη ενός κύβου κνορ λαχανικών το πιάτο μας αλλάζει τελείως από τις παραδοσιακές φακές.
Τα απλά φθηνά καθημερινά πιάτα, εκτός από την σίγουρα μεγάλη θρεπτική αξία  μπορούν να μας δώσουν την μέγιστη ικανοποίηση αν τους δώσουμε το κάτι πάρα πάνω για να γίνουν και τα δικά μας πιάτα, άξια αναπόλησης....κάποτε....

Σοφές οι συμβουλές της Σοφίας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου