Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τυροπιτάρι χωριάτικο από το Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας


Από την κ. Ευαγγελία Γεωργατζή - Δρυμώνας 

Υλικά
Τυρί χωριάτικο 1 κιλό
Αυγά φρέσκα χωριάτικα (κατά προτίμηση) σε αναλογία 1 τυροπιτάρι - 1 αυγό.
Δυόσμο φρέσκο όσο θέλετε, δίνει υπέροχο άρωμα
Αλεύρι για το φύλλο (για 10 φύλλα θέλουμε 3/4 του κιλού αλεύρι - μισό χωριάτικο μισό φαρίνα)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι και ελάχιστο αλάτι (μισή κουταλίτσα του γλυκού) και νερό χλιαρό, όση ποσότητα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας κανονική (όχι πολύ μαλακιά) γιατί θα κολλάει και δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο. Προσοχή: για να ανοίγει καλύτερα το φύλλο το αλευρώνουμε με νισεστέ).
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας πολύ καλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο μέσα στη λεκανίτσα για μισή ώρα. Στη συνέχεια το κόβουμε σε δέκα μπαλάκια και ανοίγουμε ένα ένα το φύλλο μας. Μόλις ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, ετοιμάζουμε τη γέμιση για το χωριάτικο τυροπιτάρι.
Γέμιση:
Λιώνουμε το τυρί σε μια λεκάνη ή το τρίβουμε στον τρίφτη. Χτυπάμε ξεχωριστά ολόκληρα τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο τυρί. Προσθέτουμε το δυόσμο, λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.Έπειτα ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα μας, βάζουμε τη γέμιση (αραιά εδώ και εκεί) και διπλώνουμε το κάθε φύλλο τετράγωνο.
Αφού έχει κάψει το λάδι στο τηγάνι, ρίχνουμε ένα ένα τα τυροπιτάρια μας και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές (τα γυρίζουμε) μέχρι να ροδίσουν (πάντα σε μέτρια φωτιά).
Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα σερβίρουμε ζεστά πασπαλισμένα με λίγο δυόσμο και συνοδεία με βορειοευβοιώτικο σπιτικό κρασί από τη κάβα του χωριού Δρυμώνα.

Συμβουλή: Για πιο ελαφρύ τηγάνισμα χρησιμοποιούμε καλαμποκέλαιο
  • Καλή σας όρεξη και επιτυχία!!!

    Οι Γεύσεις της Εύβοιας σας πληροφορούν για τον Δρυμώνα :
    Το χωριό Δρυμώνας βρίσκεται στον πρώην δήμο Ελυμνίων (Λίμνη) και είναι ένα μαγευτικό καταπράσινο χωριό με βασικό αξιοθέατο τον καταρράκτη του. Αξίζει να τον επισκεφθείτε.
    Το βίντεο που ακολουθεί σας γνωρίζει τον Δρυμώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου