Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κοτσιδάκια και Χαϊμαλιά γλυκά από την Κύμη

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. Δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας.


Σε ένα σινί (ανάβαθο πλατύ ταψί) στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα μουσταλευριάς. Πασπαλίζουμε με μια στρώση ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Μόλις η μουσταλευριά κρυώσει αρκετά και δεν ρέει αρχίζουμε το τύλιγμα από τη μία άκρη του ταψιού ώστε να γίνει όλο ένα μεγάλο ρολό.
Το κοτσιδάκι είναι λοιπόν ένα ρολό μουσταλευριάς με αμύγδαλο πολύ γευστικό.
Οπως μου είπε ο φίλος κ. Γιώργος Μπαμπαλής τα χαϊμαλιά γίνονταν με τον ίδιο περίπου τρόπο μόνο που η λεπτή στρώση μουσταλευριάς κοβόταν σε λωρίδες και έβαζαν στην άκρη 2-3 αμύγδαλα καβουρντισμένα και τύλιγαν τρίγωνα όλη τη λωρίδα. Τα τρίγωνα αυτά όσο έμεναν ζαχάρωναν και γίνονταν ακόμα ωραιότερα.

Σε όλη την περιοχή της Καρυστίας επίσης γνώριζαν και έφτιαχναν αυτά τα θαυμάσια γλυκά την εποχή του μούστου και το κρατούσαν μέχρι την άνοιξη διατηρώντας το σε χώρο καθαρό και στεγνό. Ηταν επίσης ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά.
Ο Παπαδιαμάντης από την κοντινή Σκιάθο αναφέρει ότι τα χαϊμαλιά ήταν ιδιαίτερα αγαπητά γλυκά για τις ονομαστικές εορτές και τους γάμους "όταν επήγαιναν να δέσουν τις πανδρειές" και ακόμα και σήμερα στη Σκιάθο είναι γλυκά του γάμου !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου