Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

"Ματιές χοιρινές" από την Καλλιθέα Εύβοιας

Την συνταγή μας έστειλε η EVIA WEB TV alfa omega

Οι ματιές συνηθίζονται σε πολλά μέρη της Εύβοιας την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων όταν σφάξουν το γουρούνι.

ΥΛΙΚΑ
έντερα χοιρινά
μισό κιλό πλιγούρι
μία συκωταριά (νεροβρασμένη και ψιλοκομμένη)
αλάτι πιπέρι
μπαχάρι
θρούμπι
λάδι (περίπου μισό φλυτζάνι)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά τη συκωταριά και την ανακατεύουμε με το πληγούρι. Ρίχνουμε στο μίγμα αλάτι και πιπέρι και ελάχιστο λαδάκι και αρχίζουμε με ένα μικρό κουταλάκι να γεμίζουμε τα εντεράκια αφού τα έχουμε προηγουμένως πλύνει πολύ καλά και τα έχουμε γυρίσει ανάποδα ( με ένα τσιμπιδάκι ή βελονάκι). Η δουλειά αυτή απαιτεί προσοχή για να μην τρυπήσουν τα εντεράκια. Το γέμισμα να είναι ομοιόμορφο και όχι πολύ να μη σκάσουν στο ψήσιμο. Η αρχή και το τέλος του εντέρου θέλουν δέσιμο να μη διαλυθούν. 
Υποθετικά οι ματιές μοιάζουν με ένα μεγάλο λουκάνικο το οποίο βάζουμε σε ταψί, ρίχνουμε λίγο λάδι και νεράκι. Μπορούμε να βάλουμε επίσης και πελτέ ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!


ΣΗΜ. Στην Καρυστία τα εντεράκια πλένονται με λεμόνι και πορτοκάλι να φύγει η μυρωδιά τους και  γεμίζονται με ρύζι, συκωταριά και μπαχαρικά. Οταν γεμίσουν και δεθούν βράζονται λίγο πριν ψηθούν. Με το λίπος που έβρασαν αλείφεται το ταψί που τις βάζουν και ψήνονται στο φούρνο.


Πληροφορίες μας έδωσε επίσης :


  • Γεωργιος Μπαμπαλης Οι ματιες ειναι απο τα νοστιμωτερα εδεσματα, ιδιως αν ειναι πετυχημενες και δεν σκασουν (ανοιξουν) με το ψησιμο. Στην περιοχη της Καλλιθεας και της Αμαρυνθου ευρυτερα, ειναι παραδοση των Χριστουγεννων. Αν και νοιωθω οτι γινομαι "ξερολας", θελω να καταθεσω την εμπειρια μου: Το γυρισμα των εντερων γινεται ευκολωτερο και πιο ακινδυνο, αν χρησιμοποιησουμε κοινο καλαμακι για σουβλακια, με την αμβλεια του πλευρα. Προτιμητεο το πορτοκαλλι απο το λεμονι για να μην αδυνατιζει το εντερο. Το γεμισμα γινεται παιχνιδακι, αν
    χρησιμοποιησουμε ενα μετριο χωνι, στο οποιο τοποθετουμε τη γεμιση και στην εξοδο του μαζεψουμε το εντερο και το αφησουμε να ξεδιπλωνεται. οσο σπρωχνουμε τη γεμιση μεσα στο χωνι. Η σκωταρια στην παραδοσιακη συνταγη ειναι χοιρινη (βαζουμε και ενα κομματι καρδιας), μπορουμε ομως να χρησιμοποιησουμε και κατσικισια η αρνισια. Στη γεμιση εκτος απο το πληγουρι μπορουμε να βαλουμε και λιγο γλυκο τραχανα, (ακομα και λιγο ρυζι ειναι αποδεκτο). Και βεβαια αρκετα μπαχαρικα της αρεσκειας μας, ιδιως στην παραδοσιακη συνταγη. Η δυσκολια
    ομως, ειναι να βρουμε σπιτικο γουρουνι. Τελικα νομιζω οτι βρηκα τον τροπο να μην ανοιγουν, ειναι το ελαφρο βρασιμο στην αρχη οπως κανουν στην Καρυστια. Θα πειραματιστω τα Χριστουγεννα. μεχρι τοτε υπομονη!

3 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι νοστιμότατο φαγητό!!!! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πράγματι πεντανόστιμο !!!
    Ευχαριστούμε, επίσης !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται πολύ γευστικό φαγητό! Αυτό με τα αντεράκια δεν το 'χω (τα κόβω συνεχώς), αλλά θα ξαναπροσπαθήσω τώρα που διάβασα τις οδηγίες του κου Μπαμπαλη. Ποτέ δεν ξέρεις!
    Πολύ ωραία συνταγή, μου άνοιξε την όρεξη πρωί πρωί! :)
    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή