Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Πασπαλάς, παραδοσιακός μεζές των Χριστουγέννων


Από τον κ. Τάκη Πάλλη - Ταβέρνα ΤΟ ΚΙΟΣΙ Μεσοχώρια

Παλιά παίρναμε το κρέας από τη πλάτη και νεφραμιά του χοιρινού που το θρέφαμε ειδικά για τα Χριστούγεννα.
Κάθε οικογένεια έθρεφε το δικό της γουρούνι και το πάχαινε για να υπάρχει άφθονο κρέας που θα έδινε τον πασπαλά, τα λουκάνικα, τις τσιγαρίδες και όλες τις άλλες νοστιμιές.
Σήμερα δεν χαλάμε αυτό το κομμάτι του χοιρινού που το χρησιμοποιούμε για μπριζόλες αλλά παίρνουμε τη λάπα του ζώου (κοιλιά) με όλο το λίπος της. Κόβουμε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών περίπου και τεμαχίζουμε σε μέτρια κομμάτια τα οποία αλατίζουμε καλά με χοντρό αλάτι από όλες τις πλευρές και αφήνουμε έτσι μερικές μέρες σε λεκάνη ή άλλο κατάλληλο σκεύος.
Οταν σφίξει το κρέας με το αλάτι το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και το συντηρούμε στο ψυγείο.
Τα παλιά χρόνια το συντηρούσαν σε πήλινο κιούπι με λίπος από πάνω για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
Πολύ ωραίος παρασοδιακός μεζές για κρασί μπορεί να φαγωθεί κρύος αλλά και να τηγανιστεί ή να ψηθεί.
Τσιγαρίδες δηλαδή κομμάτια πασπαλά στο τηγάνι σκέτα ή με αυγά είναι μια από τις παραδοσιακές νοστιμιές των ημερών αυτών στον τόπο μας !!!

Από την κ. Μαρία Ρούπα - Ραπταίοι Μεσοχωρίων
Παίρνουμε κρέας από την κοιλιά του χοιρινού(πανσέτα), πρέπει να έχει αρκετό πάχος το κρέας πάνω. (Τα χρόνια εκείνα τα παλιά όπως μου είπανε όταν έσφαζαν το γουρούνι δεν το έγδερναν, αλλά το ξύριζαν και τα κομμάτια είχαν και το δέρμα πάνω και ήταν πιο ωραίο έτσι.)Λοιπόν παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια όχι πολύ μεγάλα άλλα ούτε πολύ μικρά, το βάζουμε σε μία λεκάνη και ρίχνουμε αλάτι χοντρό, το αφήνουμε για 4-5 μέρες και το τουμπάρουμε κάθε τόσο να πάρει καλά το αλάτι και να σφίξει το κρέας για να μη μας χαλάσει.Μέτα τις 5 μέρες το ξεπλένουμε να φύγει το πολύ αλάτι και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το βράζουμε, όταν κρυώσει το κρέας το βάζουμε σε ένα τάπερ και ρίχνουμε και από το ζουμί που έβρασε για να πήξει.(τότε το έβραζαν σε καζάνι γιατί έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες και δεν υπήρχαν τα ψυγεία για να το διατηρήσουν, το έβαζαν σε τενεκέδες του τυριού και το διατηρούσαν για 2-3 μήνες, μέχρι τη λαμπρή είχαν πασπαλά.)Ένα πολύ ωραίος μεζές που μπορούμε να τον φάμε σκέτο με ψητό ψωμί, μπορούμε να το κόψουμε σε πιο μικρά κομμάτια και να το τηγανίσουμε, να το κάνουμε ομελέτα, με πατάτες, με τυρί τηγανιτό….. όπως τραβάει η όρεξη μας…..

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ…!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου