Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Panetone : Το ιταλικό χριστουγενιάτικο γλυκό

Της κ. Μαρίας Ζαρωτιάδου
Την συνταγή μας έστειλε η κ. Γιώτα Δαβιδία Περήφανου - Σπιάδα Λίμνης

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα από όλους τους Χριστιανούς και στην Ευρώπη είναι οι πιο σημαντική γιορτή. Εδώ στις Γεύσεις της Εύβοιας θα φιλοξενήσουμε διάφορες συνταγές αυτές τις μέρες από διάφορα κράτη, μαζί με τις παραδοσιακές μας και θα τις βρίσκετε στη στήλη GOURMET ΓΕΥΣΕΙΣ.

ΠΑΝΕΤΟΝΕ


Υλικά:
350 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κύβο μαγιά (φρέσκια)
70 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. βούτυρο
3 κ.σ χλιαρό νερό
βανίλια
20 γραμ. κεράσι,
20 γραμ.πορτοκάλι,
20 γραμ.δαμάσκηνα, όλα σε φρουί γλασέ.
Εναλλακτικά, 60 γρ σταγόνες σοκολάτας.
ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία:
Διαλύετε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης). Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις φουσκώσει την ζυμώνετε πάλι και μετά την μοιράζετε σε 2 κομμάτια. Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με βούτυρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου.
Καλή όρεξη και στείλτε μου και ένα κομματάκι για το καλό ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου