Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αρνί πιλάφι : το παραδοσιακό φαγητό του γάμου και της Κυριακής

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων
Το πεντανόστιμο αυτό φαγητό συνηθιζόταν πολύ στους γάμους της νότιας Εύβοιας αλλά και στο κυριακάτικο τραπέζι. Το μυστικό της νοστιμιάς του είναι το άρωμα του φρέσκου βούτυρου και φυσικά το ντόπιο κρέας. 

            

Για 4 άτομα θα χρειαστούμε :
2 κιλά αρνί
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι (κατά προτίμηση γλασέ για να χυλώσει)
ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα του κρέατος
2 κουταλιές σούπας βούτυρο γίδινο
1 κουταλιά σούπας ντοματάκια ψιλοκομένα
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι - πιπέρι
μπαχάρι (3-4 κόκκους).

Πώς το φτιάχνουμε :
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και τις τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο από όλες τις μεριές. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο να πάρει άρωμα το κρέας και να ανακατεύουμε να πάει παντού. Εν συνεχεία προσθέτουμε 2 μεγάλα ποτήρια νερό, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε αυτό το ζωμό μέχρι να μαλακώσει καλά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί και ανανεώνοντας το αλατοπίπερο ανάλογα αν χρειάζεται.
Οταν δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά ελέγχουμε πόσο ζωμό έχει η κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό με πελτέ που έχουμε ζεστάνει προηγουμένως ώστε να μη διακόψει το βρασμό. Ρίχνουμε μέσα στο ζωμό το ρύζι που έχουμε πλύνει προηγουμένως, χωρίς να βγάλουμε το κρέας, και φροντίζουμε να υπάρχει επαρκές υγρό να το σκεπάζει. Το αφήνουμε να σιγοβράσει προσέχοντας να μην κολλήσει στην κατσαρόλα και να χυλώσει ωραία.

Η γεύση του φαγητού αυτού θα σας μείνει αξέχαστη αν δώσετε σημασία στις λεπτομέρειες που αναφέραμε. Είναι πολύ απλό φαγητό αλλά από εκείνα που ξετρελλαίνουν και τους πιο απαιτητικούς...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου