Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Παραδοσιακή σκορδαλιά νότιας Εύβοιας


Από την κ. Σοφία Καλαμπαλίκη που μας δίνει την γνήσια και παραδοσιακή δυνατή σκορδαλιά από τους Ραπταίους Μεσοχωρίων 



Χρειαζόμαστε
1 κεφάλι σκόρδο
μισό φλυτσάνι του καφέ ξύδι
αλάτι χοντρό
ελαιόλαδο όσο πάρει περίπου ( περίπου μισό κιλό)

Εκτέλεση
κοπανάμε στο ξύλινο γουδί το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να γίνει αλοιφή, βάζουμε το ξύδι ανακατεύουμε κυκλικά και σταθερά και ρίχνουμε το λάδι με ροή λίγο-λίγο και συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία χωρίς διακοπή γιατί θα κόψει η σκορδαλιά, θα γίνει πηχτός χυλός που θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε όγκο.
Διατηρείτε για πολύ καιρό σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Οι νοικυρές πάντα είχαν στο σπίτι σκορδαλιά για το μπακαλιάρο, τα κουκιά τα φρέσκα νερόβραστα, τα βλήτα, τα κολοκυθάκια τα τηγανητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου