Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

"Η τηγανίτα του Διοκλή ή το πρωϊνό της γιαγιάς μας" από τον Γιάννη Γκουβέντα


Μια συνταγή σκέτη γλύκα και παραδοσιακή γεύση και άρωμα από τα Στύρα
Οι Γεύσεις της Εύβοιας βρήκαν τον μικρό Δειπνοσοφιστή Γιάννη Γκουβέντα και μίλησαν μαζί του για την επιτυχία του και δέχθηκε να μας δώσει τη συνταγή του.
Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες για την Εύβοια και τα Στύρα !!!

Ο Γιάννης Γκουβέντας με το πιάτο που του έδωσε τη διάκριση
Ο 11χρονος Γιάννης Γκουβέντας "με την τηγανίτα του Διοκλή" έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις  στον προκριματικό διαγωνισμό του Επιμελητηρίου της Εύβοιας που έγινε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο "Αναστασία" στην Κάρυστο για την ανάδειξη των παραδοσιακών πιάτων της Εύβοιας. 
"Η τηγανίτα του Διοκλή με κισουρίσιο μέλι και τριμμένο παστέλι" που παρουσίασε ο Γιάννης απέσπασε πολύ ευνοϊκά σχόλια από κριτές και κοινό και φυσικά προκρίθηκε για τον τελικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Χαλκίδα και όπου ελπίζουμε να διακριθεί και πάλι. 
Η σχέση του Γιάννη με τη μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι γονείς του Βαγγέλης Γκουβέντας και Σοφία Κανέλλου έχουν το περίφημο "Στέκι των Δειπνοσοφιστών" στα Στύρα ένα εξαιρετικό εστιατόριο με ποιοτικές παραδοσιακές γεύσεις που ανατρέχουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο διακεκριμένος σεφ Αντώνης Νέμετ
Πέρα όμως απ' αυτό ο Γιάννης παρακολούθησε πολλές φορές επί τω έργω τον διακεκριμένο διεθνή σεφ Αντώνη Νέμετ που στήριξε το Στέκι των Δειπνοσοφιστών για ένα μεγάλο διάστημα και κοντά του έμαθε ν' αγαπάει την υψηλή τέχνη της Μαγειρικής.
"Η τηγανίτα του Διοκλή με κισουρίσιο μέλι και τριμμένο παστέλι" είναι μια από τις εκπληκτικές συνταγές του σεφ Αντώνη Νέμετ ο οποίος θεωρείται και αυτός Ευβοέας πλέον αφού έχει επιλέξει ως τόπο αγαπημένης διαμονής τη νότια Εύβοια και συγκεκριμένα το Μαρμάρι παρότι λόγω της δουλειάς ζει και εργάζεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Ας δούμε τι μας λέει ο μικρός σεφ Γιάννης Γκουβέντας για την "Τηγανίτα του Διοκλή"

Φτιάχνω την τηγανίτα μου όπως έβλεπα τον σεφ Αντώνη Νέμετ να την φτιάχνει στο μαγαζί μας μια που η συνταγή αυτή είναι δική του και την ονόμασε έτσι προς τιμή του αρχαίου καρυστινού γιατρού Διοκλή (4ος αιώνας π.Χ.) που θεωρείται μετά τον Ιπποκράτη ο θεμελιωτής της Ιατρικής.
Αγαπούσα πολύ και τις ωραίες τηγανίτες που μας έφτιαχνε για πρωϊνό η γιαγιά μου Ρηνούλα Κανέλλου και γιαυτό είπα την τηγανίτα μου και πρωϊνό της γιαγιάς μας. 
Χρησιμοποιώ λοιπόν παραδοσιακό αλεύρι, νερό από τη φυσική πηγή της Αγίας Αννας Στύρων, λαδάκι παραγωγής μας από τις ελιές που μας άφησε ο παππούς, μέλι και παστέλι από τους προμηθευτές του μαγαζιού μας Κώστα και Μαρία Τσαπέπα από την Κάρυστο.
Οι γονείς μου λένε ότι η άριστη ποιότητα όλων των υλικών εγγυώνται πάντα την επιτυχία που έχουν όλα τα φαγητά στο μαγαζί μας.
Οσον αφορά τη συγκεκριμένη τηγανίτα είναι ένα υπέροχο και υγιεινό πρωϊνό για μικρά και μεγάλα παιδιά με αγνά προϊόντα και κυρίως μέλι. Είναι γνωστό ότι όλοι οι γιατροί και επιστήμονες από την αρχαιότητα έδιναν μεγάλη προσοχή στις σπουδαίες ιδιότητες του μελιού για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Γιάννης δέχεται τα συγχαρητήρια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας
κ. Παναγιώτη Σίμωση και των μελών της επιτροπής


Τα υλικά μου :
1/2 φλυτζάνι αλεύρι παραδοσιακό
3 κουταλιές σούπας κισουρίσιο μέλι
1/2 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 
1 κουταλάκι τριμμένο παστέλι
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το μέλι μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε το μισό μείγμα. Το γυρίζουμε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα.
Στη συνέχεια βάζουμε τις τηγανίτες σε μικρή πιατέλα και τις περιχύνουμε με επιπλέον κισουρίσιο μέλι και ρίχνουμε το τριμμένο παστέλι που το έχουμε χτυπήσει στο γουδί και την κανέλα.

Καλή επιτυχία !!!


Γιάννης Ραφαήλ Γκουβέντας (Μικρός Δειπνοσοφιστής)


2 σχόλια:

  1. Μπράβο στο μικρό Γιάννη! Πολύ ωραία η συνταγή!
    Αγαπώ πολύ την Εύβοια, τους ανθρώπους και τις γεύσεις της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή