Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Κοπενγχάγη γλυκό ταψιού


από την κ. Μαίρη Ανδρέλλου - Κάρυστος

Η συνταγή είναι στη σελίδα 279 του Ανθολογίου συνταγών από την Κάρυστο της Καρυστινής δέσποινας Ελένης Παπαλυμπέρη, μητέρας του Ισίδωρου Παπαλυμπερη !!
Βασίζεται στην παραδοσιακή συνταγή των παλαιών ζαχαροπλαστείων της Καρύστου, Τσακλη και Νεράιδα !! Σας γράφω τα υλικά για ένα ταψί νο 42 :



Μισό κιλό φύλλο

ΓΕΜΙΣΗ :
1 Κιλό αμύγδαλα που τα έκοψα τμηματικά στο MULTI, ψιλά, αλλά όχι να γίνουν πούδρα και τα άδειασα σε μια λεκάνη, πασπαλίζοντας τα με αλεύρι ,
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 ποτήρι FARIN UP ,
2 κουταλιές σούπας μπεϊκιν,
1/2 ποτήρι κονιάκ,
1 κουταλιά (σούπας κανέλα)
3 ποτήρια ζάχαρη,
1/2 κουταλιά κρεμόριο (το βρίσκετε σε φαρμακεία),
5 βανίλιες άρωμα,
ξύσμα 3 μεγάλων λεμονιών,
1/2 κουταλιά σόδα λιωμένη στο χυμό ενός λεμονιού,
1 πρέζα γαρύφαλλο,
13 αυγά,τα ασπράδια τα κάνω μαρέγκα και τα κρατώ στην άκρη !!
ΣΙΡΌΠΙ : 
2 Κιλά ζάχαρη, 
6 ποτήρια νερό, φλούδες από δυο λεμόνια και λίγο χυμό, βράσιμο 10 λεπτά από την ώρα που βράζει πλήρως.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ :
Αλείφω το ταψί με φρέσκο βούτυρο (συνολικά χρησιμοποιώ γι αυτή τη δόση 300 γραμ. φρέσκο βούτυρο Καρύστου) και βάζω το ένα φύλλο,στη συνέχεια αλείφοντας ένα-ένα φύλλο με βούτυρο στρώνω στο ταψί τα μισά φύλλα.
Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάω τους κρόκους μαρέγκα.
Χτυπάω τους κρόκους και τη ζάχαρη αρκετή ώρα, στη συνέχεια ρίχνω το κονιάκ μέσα στο οποίο έχω διαλύσει τα μυρωδικά, τη σόδα, το μπέικιν, το αλεύρι, το σιμιγδάλι κι έπειτα όλο αυτό το μείγμα το βγάζω από τον κάδο του μίξερ και το ρίχνω σε μια μεγάλη λεκάνη για περισσότερη ευκολία λόγω μεγάλης ποσότητας. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τα αμύγδαλα και στη συνέχεια τα κοσκινίζουμε να μην κρατούν επάνω τους πολύ αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, θέλει κόπο γιατί είναι σφιχτό και μετά ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι τη μαρέγκα που έχουμε κάνει από την αρχή με τα ασπράδια των αυγών. 
 Αυτό το υπέροχο μείγμα το ρίχνουμε πάνω στα στρωμένα (μισά) φύλλα κι από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ένα ένα με φρέσκο βούτυρο. Κατόπιν χαράζουμε κάθετα λωρίδες χωρίς να φτάσουμε στον πάτο του ταψιού και στις ρωγμές βάζουμε πάλι φρέσκο βούτυρο (με το πινέλο).
Ραντίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με νερό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, αερόθερμο 1 ώρα. Προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο !
Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (εγώ το κάνω απόγευμα της μιας μέρας και το σιροπιάζω την επομένη το πρωί)
Οταν είναι κρύο λοιπόν το γλυκό το περιλούουμε με το καυτό σιρόπι να το αφήνουμε να το απορροφήσει με την ησυχία του !!!
Να θυμάστε κάτι φίλες μου όταν μαγειρεύετε παλιές συνταγές φαγητών ή γλυκών : Οι παλιές νοικοκυρές είχαν υπομονή και αφοσίωση, δεν έκαναν τίποτα άρπα κόλλα και κυρίως δεν είχαν το μυαλό να μπουν στο FB.

Αφού κρυώσει το γλυκό μας δεν το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή πετσέτα γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα. Το σκεπάζουμε με τούλι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου