Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί χωριάτικο της Κατερινιώς

από την κ. Κατερινιώ Κακαβά




Απ ότι ξέρω και έχω διαβάσει, για να έχουμε ωραίο και εύγευστο ψωμάκι, δίνουμε σημασία στην ποιότητα του αλευριού, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Σε αυτή την συνταγή εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι που μου έδωσε μια φίλη και είναι δικό της. (Από σιτάρι δηλαδή που καλλιέργησε η ίδια).
Δεν ξέρω την ποικιλία του, αλλά είναι ένα αλεύρι «βαρύ» και με χρώμα, διότι όπως μου είπε είναι ολικής άλεσης, όχι όμως τόσο σκούρο σαν αυτό που βρίσκουμε στο εμπόριο. 
Ακολούθησα τις οδηγίες που δίνει η Εύη Βουτσινά στο βιβλίο της «Το Ψωμί», την πείρα της μητέρας μου και τη δική μου… φαντασία και ιδού το αποτέλεσμα!

ΥΛΙΚΑ:
1000 γρ. αλεύρι ( μείγμα από 3 αλεύρια – 600 γρ. σταρένιο ολικής 200γρ. Ζυμωτό, 200 γρ. για όλες τις χρήσεις)
30 γρ. νωπή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. λάδι
ζεστό νερό (όχι βραστό, όσο να αντέχει στο χέρι μας)

Με αυτή την αναλογία βγήκαν 2 καλές φρατζόλες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε ξανά.
2. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά, με μία μεμβράνη, από πάνω βάζουμε μια καθαρή πετσετούλα και επειδή είναι χειμώνας σκεπάζουμε με μία καθαρή κουβερτούλα, για να κρατηθεί ζεστή. Την αφήνουμε 40-50 λεπτά να «ανέβει». (θα πρέπει αν την πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Έπειτα τη ζυμώνουμε για λίγο.
Τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκια ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα, το καθένα σε μία πετσέτα πα σπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά μας – από 1 έως 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου – τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200οC για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
Τυλίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου