Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ευβοιώτικα "Κουλίκια"


Ο κ. Γιώργος Μπαμπαλής αντιγράφει μια παραδοσιακή ευβοϊκή συνταγή από την Νέα Αρτάκη από το εξαιρετικό blog Συνταγές της Καρδιάς  http://syntageskardias.blogspot.gr/2009/12/blog-post_31.html.
Πιστεύουμε πως η ωραία αυτή παραδοσιακή συνταγή δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή των Γεύσεων της Εύβοιας.


"Στη Νέα Αρτάκη, τα πάντα αυτές τις μέρες “τις καλομέρες” όπως τις αποκαλούν είναι γιορτινά!
Έτσι το ψωμί δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το γιορτινό τραπέζι.
Οι νοικοκυρές αντί για κλασσικό ψωμί στο τραπέζι προσφέρουν τα κουλίκια, ένα είδος λαδόψωμου, πεντανόστιμο και αντάξιο του εορταστικού κλίματος των ημερών!
Το ίδιο ψωμί προσφέρεται και στο εορταστικό αναστάσιμο τραπέζι, το Πάσχα.
Την αρχική συνταγή την πήρα από τη γιαγιά την Άννα, τις οποίας είναι και τα εκπληκτικά κουλίκια της φωτογραφίας.
Βέβαια λόγω ελλείψεως αναλογιών (γιατί όπως ξέρετε όλες οι «παλιές» νοικοκυρές μαγείρευαν με «το μάτι»), επιστρατεύτηκε και η πεθερά μου όπως και άλλες Αρτακηνές γυναίκες να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μου .
Ευχαριστώ πολύ τη γιαγιά την Άννα και τους υπόλοιπους που με βοήθησαν.
Αλλά αρκετά με τα λόγια, καιρός για έργα και στο πως φτιάχνονται."





Χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι σταρένιο (το βρίσκουμε σε φούρνο ή σε μύλο)
4 φακελάκια μαγιά
αλάτι (λίγο)
1 περίπου ποτήρι του κρασιού λάδι
Για το στόλισμα:
σουσάμι
αυγά
κανέλλα σκόνη
γαρύφαλλο σκόνη
Τα φτιάχνουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, και λίγο αλάτι, ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε σιγά σιγά όσο χρειαστεί νερό χλιαρό για το ζύμωμα, ώστε να βγει κάπως αραιή η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με νάιλον και μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε σταθερή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιάσει περίπου τον όγκο της.
Όταν πια είναι έτοιμο, ξαναζυμώνουμε πολύ καλά αυτή τη φορά και με το λάδι, ώστε να πετύχουμε μία λεία ζύμη (κάποιες νοικοκυρές ρίχνουν κανελλογαρύφαλλα και μέσα στη ζύμη κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, εγώ δίνω την ιδέα η επιλογή δική σας).
Αφού πια είναι έτοιμη η ζύμη τη χωρίζουμε σε κομμάτια και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλίκια σε κοτσίδες, κουλούρια τριανταφυλλάκια ή ό,τι άλλο σχέδιο θέλουμε.
Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν, σε ταψί, το οποίο το έχουμε λαδώσει όχι μόνο στον πάτο, αλλά και στα τοιχώματα πολύ καλά.
Από πάνω αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλλα και βουτώντας το δάχτυλό μας σε σκόνη γαρύφαλλο, ακουμπάμε κατά τόπους το κουλίκι, κάνοντας «δαχτυλιές» με το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα ίσως λίγο λιγότερο, μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρώμα.
Όταν βγουν από το φούρνο μην περιμένετε και πολύ πολύ να κρυώσουν πάρτε κεφαλοτύρι, ανοίχτε τα στη μέση και βάλτε μέσα το τυρί, φωνάξτε όμως και τα παιδιά σας ή τον καλό σας και απολαύστε τα όλοι μαζί!!!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα. "


1 σχόλιο:

  1. Ε!Ναι τα έφτιαχνε και η πεθερα μου και ηταν το κάτι αλλο εκείνη εβαζε και λίγη ζαχαρη στη ζυμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή