Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Περγαμόντο, παραδοσιακό γλυκό κουταλιού


από την κ. Κατερινιώ Κακαβά



ΥΛΙΚΑ:

14 μέτρια αφράτα περγαμόντα (δίνει 1 ½ κιλό κομμένη φλούδα που θα χρειαστούμε για το γλυκό μας)
3 κιλά ζάχαρη
1 ½ λίτρο νερό
2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
1 φλυτζάνι του καφέ χυμός από το περγαμόντο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξύνουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά τη φλούδα του περγαμόντου. Κόβουμε το περγαμόντο στα τέσσερα και πετάμε την ψίχα. Ένα - ένα κομμάτι το κόβουμε λωρίδες, όπως το κυδώνι. 
Βάζουμε το κομμένο φρούτο σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. (όχι πολύ). Χύνουμε αυτό το νερό, βάζουμε φρέσκο και αφήνουμε όλη νύχτα να σταθούν.
Το πρωί στραγγίζουμε καλά το νερό, στρώνουμε μια πετσέτα σε ένα ταψί, απλώνουμε το περγαμόντο κι αφήνουμε να στεγνώσει μέχρι το απόγευμα. ( αν έχει ήλιο, το βγάζουμε για λίγο στον ήλιο, προσέχοντας όμως να μην ξεραθεί).  Κατόπιν το βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει. Στην αρχή κουνάμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να μην κολλήσει. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι έδεσε, ρίχνουμε το χυμό από το περγαμόντο και το λεμόνι, παίρνει μια βράση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και ανα δούμε ότι δεν έδεσε καλά, το ξαναβράζουμε 2-3 λεπτά. Το βάζουμε ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμη:
Δεν ξύνουμε εντελώς τη φλούδα και δεν ξεπικρίζουμε επίσης τελείως. Έτσι γίνεται πολύ πιο νόστιμο το γλυκό με το ιδιαίτερο άρωμά του και την ελαφριά του πικράδα. 
Προσέχουμε ακόμη να μη μας μαλακώσει πολύ κατά το βράσιμο (δοκιμάζουμε ίσα που να τρυπιέται με ένα πιρούνι). Καλό είναι επίσης να φτιάχνουμε το γλυκό αμέσως μόλις κόψουμε τους καρπούς από το δέντρο.


Καλή επιτυχία! 

1 σχόλιο: