Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

από την κ. Κατερινιώ Κακαβά


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πορτοκάλια
1 περγαμόντο
1 μεγάλο λεμόνι
1 μανταρίνι
1 γκρέιπ φρούτ (όχι από τα πολύ μεγάλα)
ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα φρούτα πολύ καλά (να προτιμήσετε βιολογικά γιατί τα φρούτα μπαίνουν όπως είναι με τη φλούδα).Τα κόβουμε στη μέση και κάθε κομμάτι στα τέσσερα, και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τις χοντρές ίνες που έχουν στο κέντρο. Δεν τα πετάμε τα βάζουμε σε ένα κομμάτι τούλι και τα δένουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα και τα κουκούτσια και τους ρίχνουμε 1 1/2 λίτρο νερό, και τα αφήνουμε για 24 ώρες, ανακατεύοντάς τα σε αυτό το διάστημα 2-3 φορές.
Στη συνέχεια βάζουμε τη κατσαρόλα όπως είναι στο μάτι, πετάμε τα κουκούτσια και βράζουμε 15 περίπου λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα - προσέξτε να μη λιώσουν-. Μόλις κρυώσουν λίγο τα περνάτε λίγα λίγα από το μπλέντερ και τα πολτοποιείτε όχι όμως τελείως να μείνουν και κομματάκια από τα φρούτα. ( μπορείτε να τα κόψετε και στο χέρι με ένα μαχαιράκι)
Στον πολτό προσθέτουμε 2 1/2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού και ανακατεύουμε καλά. Στην κατσαρόλα που θα φτιάξετε τη μαρμελάδα μετράτε και ρίχνετε για κάθε 1 ποτήρι πολτό φρούτων 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη. ( εγώ έβαλα 1 ποτήρι – γενικά βάζω λιγότερη ζάχαρη στις μαρμελάδες μου γιατί θέλω να κρατάνε τη φρουτένια γεύση τους)
Βράζετε τη μαρμελάδα ξαφρίζοντας πολύ καλά (το μυστικό για να γίνει διάφανη ) μέχρι να δέσει.

Αυτή τη μαρμελάδα τη ρίχνουμε ΧΛΙΑΡΗ στα βάζα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου