Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα γεμιστή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Από την κ. Φιλιώ Γιαννακάρη





ΥΛΙΚΑ
1 μέτρια γαλοπούλα
αλάτι και πιπέρι

Γέμιση
ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί
1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τη γαλοπούλα κι αν έχει τριχούλες την καψαλίζουμε με το φιαλάκι που φτιάχνουμε καφέ ή βρέχουμε ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο και του βάζουμε φωτιά. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να στεγνώσει. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση.Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και τα συκωτάκια της γαλοπούλας. Όταν έχουν όλα τσιγαριστεί, σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμισθεί το κρασί, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για μερικά ακόμα λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. 
Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι και τη γεμίζουμε. Την ράβουμε στην κοιλιά και δένουμε, με ειδικό σπάγκο, τα μπούτια και τις φτερούγες μαζί με το δέρμα του λαιμού που το γυρίζουμε προς τα πίσω. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, χωρίς να ακουμπά το κρέας.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 4-5 ώρες, ανάλογα με το βάρος της. Προς το τέλος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ροδίσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό στο ταψί μας. Επίσης όταν έχει μισοψηθεί η γαλοπούλα, μπορούμε να βάλουμε και πατάτες να ψηθούν μαζί.



Σημείωση:
Εγώ την φτιάχνω αργά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και την βάζω, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, στους 30-50 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο, γύρω στις 11 με 12 η ώρα και την αφήνω να σιγοψηθεί όλη τη νύχτα. Το πρωί ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 180-200 βαθμούς, βγάζω το αλουμινόχαρτο και την αφήνω να ροδίσει.

1 σχόλιο: