Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αρνάκι στις κληματόβεργες

από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων 

Μια από τις πολύ νόστιμες παραδοσιακές συνταγές είναι το αρνάκι στις κληματόβεργες. Με τον τρόπο αυτό το κρέας ψήνεται καλύτερα και αποκτά μια κριτσανιστή, υπέροχη πετσούλα να γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Αν έχετε παλιό παραδοσιακό ξυλόφουρνο η γεύση του ψητού σας θα είναι ανεπανάληπτη. Για να είναι το αρνί ολόκληρο και να μη σπάσει σε μερίδες πρέπει να έχουμε μια μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου.



ΥΛΙΚΑ
1 αρνί ολόκληρο
5-6 ζουμερά λεμόνια
2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ρίγανη
πιπέρι

Οδηγίες:
(Αν έχουμε ξυλόφουρνο τον καίμε καλά και αφήνουμε να πυρώσει. 
Αν χρησιμοποιήσουμε το φούρνο της κουζίνας μας τον προθερμαίνουμε στους 220 βαθμούς).
Χτυπάμε καλά το χυμό λεμόνι, με το αλατοπίπερο και τη ρίγανη, προσθέτοντας και λίγο νεράκι.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι το κρέας σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Στη μεγάλη λαμαρίνα μας φτιάχνουμε μια βάση από κληματόβεργες πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το αρνί. Ρίχνουμε πάνω στο αρνάκι ρίγανη και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. 
Βάζουμε το ψητό στο φούρνο και υπολογίζουμε ότι θέλει 40-45 λεπτά ψήσιμο για κάθε 1/2 κιλό κρέας. 
Στον ξυλόφουρνο η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά μόνη της. Στην κουζίνα μας πρέπει να χαμηλώσουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς μετά την πρώτη ώρα. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !